Ravintolat Tahkolla
Hyvän ruoan ystävänä haluan esitellä Tahkon erinomaiset ruokaravintolat. Tiedän, että meitä nautiskelijoita on paljon ja syy lähteä kauempaankin ajamaan Tahkolle, vain illallisen vuoksi on olemassa. En ole missään nimessä ruokakriitikko ja haluni kertoa matkailualueen ravintolatarjonnasta on täysin asiakaslähtöinen. Majoitusyrittäjänä minulta kysytään useasti, minne kannattaisi varata pöytä, joten jospa tästä blogista on apua. Pöytävaraus on syytä tehdä kaikkiin alueen ravintoloihin, koska sesonkivaihtelut ovat suuria. Järjestyksenä on aakkosjärjestys ei mikään paremmuusjärjestys, koska mieliteot ja makumaailmat meillä ihmisillä ovat kovin erilaiset.
Ravintola SooSoo
Tahkon ytimessä palvelee kuriton ja konstaileva ravintola SooSoo. Ennen ruoan kehumista täytyy sanoa, että ravintolan miljöö ovat viihtyisä ja toimiva. Tilaa on väljästi, ruokailu on rentoa ja reilut annokset taittavat nälän taatusti. Menu on loistava alkuruoista jälkiruokiin, maut ovat täyteläiset ja vievät kielen mennessään. SooSoo on Piazzan tiloissa, joka helpottaa myös yökerhoon jatkoille menoa. Varaa pöytä ja kysy samalla lipuista Piazzaan. Uusi v. 2023 perustettu yritys Pro Restaurants pyörittää tätä ravintolaa, konsernin nimi on kasvun myötä muuttunut Bon Groupiksi. Yrityksellä on Soosoon lisäksi muutama muukin erityyppinen ravintola palveluineen. Innostus ja kokemus yrittäjillä on varmaa ja nimet Ville Puustinen ja keittiömestari Mikko Rosendahl ovatkin monille tutut. Molemmilla ammattilaisilla on Chaîne des Rôthisorin käädyt, joka varmistaa taidot ja kunnioituksen keittiöalalla. Chaîne des Rôthisori-Suomen Paistinkääntäjät, täältä voit lukea lisää.
Ravintola El Monte
Tahkon keskustassa päätien varrella on Tahkon pisimpään toiminut pihviravintola El Monte, josta toki saa muutakin suuhun pantavaa. El monten menu on ollut laaja koko ravintolan toiminnan ajan, vuodesta 2006 alkaen. Viinilistakin on kiitettävä ja se vaihtelee vuosittain menun mukana. Ravintola on Atrian pihvitalon statuksella, joten liha on aina kotimaista. Pihviä menee hurjia määriä vuoden aikana. Itse valitsen usein kana-annoksen, jonka maukkaat kastikkeet ovat kruunu näissä annoksissa. Maksa-annos on klassikko ja se onkin ollut tarjolla alusta asti sekä edelleen ravintolan suositumpia annoksia. Kala-annoksista kuha on suosittu. Jälkiruoat ovat runsaita ja lähtiessä ei ole enää nälkä. ”Hyvä ruoka, parempi mieli” Atrian tuttu slogan sopii hyvin myös El Monteen.
Havu kitchen & bar
Havu on uusi ja upea ravintola Tahkon huipulla. Tästä ravintolasta on kirjoitettu ja kiitelty monissa julkaisuissa. Lue tästä, miten ravintola sai nousujohtoisen startin juuri talvisesongin alkuun v. 2023. Palkittu keittiömestari Kim Mustonen on palkintonsa ansainnut. Kokemuksen kautta, maailman huippuravintoloissa kiertäneenä hän tuo ruokiin omaperäisen tavan maustaa ja laittaa esille maistuvat annokset. Fine dining kuvaa parhaiten näitä neljän tai kuuden ruokalajin illallisia. Kävin juuri maistelemassa kuuden ruokalajin illallisen ja viinipaketin sen kylkeen. Täytyy sanoa, että illallinen oli monipuolinen ja herkullinen. Viinit olivat valittu huolella ja pisteenä iin päälle oli jälkiruoan japanilainen likööri, joka oli fantastinen.
Panorama bar & cafe sijaitsee Havun kanssa samalla tontilla. Kevättalven aurinko lämmittää suurta terassia. Mikä sen mukavempi paikka nauttia herkullinen lounas tai tuopponen laskujen lomassa. Panorama toimii päivisin rinneravintolana ja kahvilana ja illalla sama tila muuttuu kodikkaaksi tilausravintolaksi. Täällä Tahkon upeassa maisemaravintolassa on juhlittu häitä, yritystapahtumia ja kaikenlaisia perhejuhlia kasvavalla suosiolla. Kabiini-illalliset ovat erilainen kokemus nauttia herkullinen illallinen Tahkon kylän valoja katsellessa. Totta kai kabiinilla matkustaminen on itsessään jo elämys.
Ravintola Hillside
Break Sokos hotellin tiloissa on varsinainen ravintolamaailma ja ruokaa saa päivän jokaisena hetkenä ainakin näin talvisesonkina. Kelloa ei siis tarvitse katsella, kun nälkä iskee. Evästä saa ”Sokkarilta” aamiaisesta lounaaseen ja päivällisestä yöruokailuun. On suuri ilo kertoa, että myös Sokkarilla on arvostettuja käätyjen omistajia, keittömesteri Chef Rôtisseur Hannu Pöyhönen ja hotellinjohtajalla Anna Hämäläinen Chef de table. Paikan erikoisuutena on savustusuuni, jossa Hannu ja keittiöhenkilökunta savustaa ruokiin pikantin maun. Menu on monelle tuttu ja turvallinen S-ketjun ravintoloista. Laatu on tuoretta ja vastuullinen periaate on koko tekemisen lähtökohta: paikallisuus, hävikin minimoiminen ja kierrätys, onhan Tahko saanut Visit Finlandin vastuullisuus tunnustuksen . Ravintola tekee juhlapyhinä herkullisia buffapöytiä teemoittaen niitä sesongin mukaan. Nostan esille isien- ja äitienpäivän, uudenvuoden illallisen ja Halloween juhlat. Näistä itselle jäi mieleeni uudenvuoden buffamenun runsaskattaus ja erityisesti mieletön blinipöytä lisukkeineen. Vuosi vaihtui täydellä mahalla ja hyvällä mielellä.
Ravintola Pehku
Nyt on erikoinen paikka kyseessä, joka tunnetaan parhaiten rinneravintolana ja after ski paikkana eli Pehku, Pehkubaari. Totta kai nostamisen arvoisia ovat myös ravintolan vallan maukkaat ja täyttävät liha- ja juustofonduet varaamalla pöydän ennakkoon. Listalta löytyy myös lastenmenu ja Pehkun menu. Seurustelumuotona fondue on mielestäni yksi parhaita, jonka takia minä ja mieheni valitsimme vuonna 2000 hääjuhlapaikaksi Pehkun ja hääateriana toimi lihafondue. Siinä uudet sukulaiset oppivat tuntemaan toisensa saman kattilan äärellä. Miljöö on maalaisromanttinen ja kotoisakin tässä tummassa pirtissä pitkien pöytien äärellä. Vanhat ikivihreät iskelmät soivat taustalla ja takkatuli valaisee pimeän pirtin. Pehkua on remontoitu ja tilaa on saatu lisää sisälle, mutta ennen kaikkea ulos. Valtava terassi on parhaalla paikalla, eturinteiden yläasemalla ja näkymät ovat vertaansa vailla. Maisema Tahkon huipulta ja vieressä olevalta näköalatornilta avautuu kylän keskustaan ja yli Syvärin järven kohti korkeaa Kiparin vaaraa. Hääblogin pääset lukemaan täältä halutessasi.
Ravintola Rehti
Ravintola Rehti on Tahkon keskustassa pitkään toiminut perheyritys. Keittiömestari Ilkka Aapajärvi ja vakiintunut henkilökunta tuokin tuttavallisen tunnun ravintolaan astuessa. Ravintolassa on maistuva gourmee tasoinen menu, joka vaihtuu sesongin mukaan. Kaiken hyvän lisäksi Rehti tekee iloksemme teemaviikkoja, kuten tammikuussa järjestetyt bliniviikot. Keittiö osaa valmistaa yllätyksellistä ja oman tyylistä ruokaa, jotka ovat taidolla maustettuja. Suosittelemme pöytävarauksen tekemistä etenkin viikonloppuisin, koska ravintola täyttyy silloin helposti herkuttelijoista. Lisäksi tarjolla on maukkaita pizzoja. Rehtin lisäksi omistajilla on Tahko Span tiloissa toimiva Riemu, josta saa täyttäviä hampurilaisia ja pizzoja. Uskoisin, että lapsiperheet ovat menusta ja paikasta tyytyväisiä, koska ruokailu ja harrastukset ovat saman katon alla. Molemmissa ravintoloissa palvelu on välitöntä. Sain tämän itse kokea eilen käydessä hampurilaisella Riemussa. Tykkäsin kovasti ja maut olivat kohdillaan ranskalaisia myöten.
UKKO Bar & Restaurant
Ukon stoori on pitkä, alkaen jo 90-luvulta. Tilat ovat samat, mutta ravintoloitsija ja sitä kautta kokit ovat vaihtuneet pitkän historian aikana. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö ruoka ja tunnelma olisi pysyneet linjassa. Tekijöistä huolimatta ravintola ei ole vaihtanut tyyliään. Kaikki on kuin ennen vanhaan. Menu on klassinen ja ajateltu niin, että kaikki löytää listalta varmasti mieluista syötävää. Ukon ruokaa kehutaan paljon ja voin yhtyä tähän. Luepa itse menu, niin vesi herahtaa kielelle. On scampia, kuhaa, etanoita, poron vasan maksaa, maa-artisokka röstiä ja paljon muuta. Ukon aukiolot kannattaa tarkistaa, koska ne painottuvat enemmän loppuviikkoon. Hyvä muistaa, että ruokaravintolan alakerrassa palvelee baari, josta saa myös pubiruokaa ja juomia. Suosittu bingoilta on torstaisin ja ravintola järjestää kivoja tapahtumia aika ajoin pitkin vuotta.
Majoitus ravintoloiden lähellä
Kaikki blogin ravintolat ovat näköetäisyydellä majoituskohteistamme. Se on totta, mutta kävelymatka on hieman pidempi Tahkon huipulle. Joskus kannattaa myös turvautua taksikyytiin, varsinkin jos otat viinipaketin ruoan kanssa tai nautit muuta alkoholipitoista.
Listan lisäksi Tahkolla on muutamia muita ravitsemusliikkeitä esimerkiksi rinneravintoloita, lounasravintoloita, pubeja tai kahviloita, jotka palvelevat osan vuodesta. Kirjoitan näistä eri blogin, koska muuten menee niin sanotusti puurot ja vellit sekaisin. Joskus raja voi olla hyvin häilyvä ja tuntuu jo nyt, että listalle olisi pitänyt laittaa myös tilausravintolat. No eipähän jää epäselväksi, että Tahkolla on huikea määrä erilaisia ravintoloita ja ihania ihmisiä, jotka tekevät ruokaa intohimolla ja rakkaudella. Kilpailu pitää virkeänä ja palvelun laadukkaana. Onneksemme menut vaihtelevat ympäri vuoden. Tarjolla olevat raaka-aineet vaihtuvat ja sesonkituotteet tulevat ruokalistoille antamaan elämyksiä makuhermoille.
Arvoisa lukija, olemme varmasti yhtä mieltä siitä, että joka päivä on syötävä, mutta välillä myös herkuteltava. Joku meistä saattaa harrastaa gourmet-ruokia, joku on viiniasiantuntija ja joku meistä on taas se tyyppi, joka ajaa hyvän ruoka-annoksen perässä pitkiä matkoja. Näinhän on saanut Michelin tähdetkin alkunsa, suositeltavista ravintoloista, minne matka ei ole este vaan päinvastoin. Olen vahvasti sitä mieltä, että Tahkolla kaikki ravintolat ovat ajomatkan ja kokeilemisen arvoisia. Siispä suosittelen saapumaan Tahkolle ja nauttimaan huippukokkien rakkaudella valmistamaa ruokaa.
Ystävällisin terveisin
Anna-Liisa Toivanen, majoitusyrittäjä
puh 0207343590